Een jaar na dato kijkt leerkracht Carolien Wischmeijer terug op haar zesdaagse trainerstraining: ze deelt ervaringen en wat het nu voor haar betekent.

Carolien Wischmeijer werkt twintig jaar in het Noord-Hollandse basisonderwijs, als ze in 2017 bewust kiest voor de invalpool. ‘Na jaren op dezelfde school, voelde ik de behoefte om binnen de achtentwintig scholen van Blosse eens rond te kijken. Om te onderzoeken waar ik echt blij van word en te kijken wat passend is voor mij.’ 

Dezelfde nieuwsgierigheid doet Carolien besluiten deel te nemen aan de trainerstraining in de zomer van 2019 op Vrije Oogst. Ruim een jaar later reflecteert ze op deze zesdaagse retreat in Vorden: ‘Ik vond het heel fijn om zo een deel van mijn zomervakantie door te brengen.’

In de zomer kunnen deelnemers er ook voor kiezen te overnachten in een tentje in de boomgaard of ergens anders op het landgoed.

Carolien: ‘Als ik nu terugdenk aan de trainerstraining een jaar geleden, herinner ik me vooral de momenten waarop ik voelde dat ik sprak vanuit mijn hart. Dat ik voelde dat ik aan het openen was en in staat bleek woorden te geven aan mijn innerlijke wereld. Steeds opnieuw de verwondering beleven over wat er allemaal in mij schuilt. Dat is iets waar ik nog steeds van onder de indruk kan zijn. Het ervaren van verbinding met mijzelf en anderen, thuis zijn, mezelf mogen zijn, ervaren, samen zijn, genieten en delen.

Ook nu hoor ik mijn innerlijke stem steeds helderder. Het gaat echt allemaal over ervaren. Waar ik voorheen enorme dialogen kon voeren in mijn hoofd over of iets wel of niet verstandig is, heb ik zo ervaren dat ik het gewoon mag doen. Uitproberen, de sprong wagen, niet meer over nadenken én simpelweg JA zeggen.’

Geïnspireerde creaties van Carolien Wischmeijer op Pinterest

‘Het snappen van iets is zo NIET waar het om gaat. Ervaren en vervolgens weer loslaten is voldoende. Dat is de meerwaarde van wat ze vertelden over die linker- en rechterhersenhelft: het verhaal tegenover de ervaring. In alles ervaar ik op dit moment in mijn leven dat mijn rechterhersenhelft wakker geworden is. Waar voorheen links zo bezig was het verhaal te vertellen, laat rechts veel meer van zich horen. Een positie van waaruit ik naar alles kan kijken. Ook naar de minder lichte kant van het leven. Ik bemerk dat ik er niets meer van hoef te vinden. En ook als ik er wel wat van vind, is dat oke. Het is heerlijk om veel meer in het nu te zijn, aanwezig te zijn. Dat merk ik ook als ik voor de klas sta.

Laatst vroeg ik me af: ‘Hoe zou het zijn als elke leerkracht vanuit ontspanning, afstemming, liefde en zachtheid kinderen voor zou leven? Ze mee zou nemen op een reis en ze tools aan zou bieden waaruit ze zelf een keuze kunnen maken? Vanuit het startpunt dat ze helemaal goed zijn zoals ze zijn…ze laten ervaren dat ze oneindige mogelijkheden bezitten…’

Wat ik leerlingen zo gun is een leerkracht die zichzelf ziet. En daardoor de leerlingen echt ziet. Een leerkracht die begrijpt én ervaart dat we allemaal een volmaakt deel in ons dragen. Een deel dat precies weet wat nodig is én van daaruit moeiteloos kan aansluiten op de mogelijkheden van groei van de leerling. Daarom gun ik iedere leerkracht een training bij de Vrije Oogst.’

Trainerstraining Vrije Oogst

Met maximaal zes deelnemers en continu twee trainers krijgen deelnemers de gelegenheid heel veel nieuwe ervaringen op te doen.

Carolien: ‘Het was ook zo waardevol om de andere deelnemers te zien en geraakt te worden door hun verhalen. En steeds opnieuw na elke presentatie vanuit een andere positie naar mezelf te leren kijken… en te bemerken dat ik dit met zachtheid kon. De trainers raakten elk verschillende delen in mij aan. Delen die naarmate de dagen vorderden, zo voelbaar waren en waar ik niet anders dan eerlijk naar te kijken had.’

NLP Trainersopleiding

‘De hele trainingsopzet was mooi, kloppend, warm; alles was er. Ik heb ervaren dat alles moeiteloos in elkaar over liep. Genoten van het samen eten. Ik vind het fijn om een gevoel van gelijkwaardigheid te ervaren. Het is eigenlijk alsof je bij mensen thuis bent, je meedoet in het gezin. Ook de locatie heb ik als bijzonder fraai en volledig ervaren. Het past zo bij wie ik ben. Het sluit aan bij mijn groene hart, het verlangen naar vrijheid, buiten zijn, natuur om je heen. Ik ervaar het als zo’n luxe om op deze manier je leven te kunnen leven. Het woord wat ik passend vind, is overvloed.’

‘Mijn beweging in deze tijd’

‘Ik ben aan het opschonen; ik noem het ‘Clien’. Opschonen van mijn gedachten, overtuigingen, oude patronen en gedragingen. Ik ben mijn nieuwe verhaal aan het leven, aan het creëren en ik geniet er enorm van. Ik zal een klein voorbeeld geven…

Half maart sloten de scholen plotseling de deuren. Ik ervaarde direct de vrijheid om daadwerkelijk mijn eigen beweging te volgen. Alsof ik nu toestemming kreeg…  

Sindsdien maak ik iedere morgen een juice of een smoothie voor mezelf. Voeding is voor mij een bron van plezier, ik geniet van voeding die mijn lichaam voedt. Ik ervaar dat mijn lichaam een intelligentie bezit en ik werk daar graag mee samen.’

‘En ik maak er een foto van, voor mijn inspiratiebord op Pinterest.’

‘Dit gaat als vanzelf en ik ervaar er moeiteloosheid bij. Sommige mensen noemen het flow. De woorden en de korte zinnen komen vaak wanneer ik het plaatje zie. Soms zijn er al woorden en komt de foto later. Wanneer ik geduld heb, valt het altijd op een bepaald moment samen.

Wat betreft de trainerstraining is er iets in mij aangesproken, wat ik een beetje vergeten was. Een wijsheid, lef, innerlijk weten, vermogen om woorden te geven aan wat in mij leeft. Het doen, durven, ervaren, anderen zien, horen en gewoon samen zijn met gelijkgestemden heeft me gesterkt in geloven in mijzelf en mijn mogelijkheden.

Het durven volgen van mijn innerlijke stem heeft me in verbinding gebracht met mijn oneindige creativiteit. Ik kijk uit naar alles wat er nog meer in mij schuilt. Laat mij leiden door hetgeen mijn hart mij influistert. En mijn gedachten bedank ik vriendelijk.’

Carolien Wischmeijer, Augustus 2020

We zijn Carolien erkentelijk voor het vrij mogen oogsten uit haar ervaringen en beeldmateriaal, dat deels is gemaakt door Christina Noordberger.

(584 keer bekeken, 1 keer vandaag)