3-daagse praktijkopleiding voor HR en leidinggevenden

NLP/Kata Coach

Resultaatgericht kort-cyclisch coachen

Heb jij het idee dat de ontwikkeling van mensen meer aandacht verdient binnen jouw organisatie? Of zijn er wel doelstellingen voor persoonlijke ontwikkeling, maar komt het er in de dagelijkse drukte te weinig van? Zou je willen ontdekken hoe de ontwikkeling van mensen in lijn kan liggen met het vergroten van de winstgevendheid van je organisatie? Tijdens deze intensieve cursus krijg je een bewezen coachingsmethodiek en tools aangereikt om dat te realiseren, op basis van Toyota’s coaching kata en NLP.

 

Het fundament van resultaatgerichte ontwikkeling

Steeds meer bedrijven zien de ontwikkeling van medewerkers als strategisch essentieel. In de praktijk is het niet makkelijk dat effectief in te vullen. Het gevolg is stilstand omdat ‘harde’ doelstellingen en de waan van de dag alle aandacht vragen. Soms zien we een lappendeken van training en coaching om toch iets van de ‘zachte’ en soms vage doelstellingen te halen. Hoe integreer je de harde en zachte kant binnen de alledaagse bedrijfsvoering? Een antwoord is: door ontwikkeling en resultaat op een lijn te brengen. Deze cursus leert hoe.

 

Ervaringsgericht leren door uit te gaan van wat werkt

Binnen onze trainingen maken we gebruik van fundamentele inzichten uit de moderne neuro-wetenschap (met name de hersenhelften), en best practices die daar al decennia gebruik van maken, zoals NLP, kata en oplossingsgericht werken.  

 

Best practice 1: Toyota’s coaching kata

De kern is de coaching kata van Toyota: een gestandaardiseerd patroon waarmee een andere manier van denken wordt ontwikkeld. Deze unieke benadering voorkomt dat mensen terugvallen op bekende oplossingen en in plaats daarvan doelgericht hun eigen kennisgrens verleggen en nieuwe oplossingen bedenken in de juiste richting. Individuele medewerkers leren hun eigen problemen oplossen en tegelijkertijd wordt er voortgang in de juiste richting geboekt. Het leerproces zelf wordt inzichtelijk gemaakt en is daardoor eenvoudiger te monitoren en begeleiden. En wanneer dit door meerdere mensen binnen dezelfde organisatie wordt toegepast, groeit het probleemoplossend vermogen van de organisatie als geheel.

 

Best practice 2: Mindset en flexibiliteit met NLP

Naast bekendheid met de coachingsroutine is er eigenlijk maar een ander aspect van cruciaal belang: de juiste mindset en flexibiliteit om de ander uit te nodigen zichzelf te ontwikkelen. Dit betekent het vermogen om aan te sluiten bij andermans model van de wereld en de verleiding weerstaan oplossingen aan te dragen of gedachten te lezen. Een basisopleiding NLP is in de regel voldoende om met de kata benadering effectief aan de slag te kunnen gaan.

 

Brochure?

Mocht je deze informatie willen nalezen in brochure, dan kun je deze hier downloaden.

Leren door oefenen en feedback krijgen

Het uitgangspunt tijdens de 2+1 daagse cursus is dat we steeds uitgaan van jouw huidige inzichten en ervaringen: hoe doe ik het nu en welke feedback en nieuwe ervaring is helpend voor een volgende stap? Een werkboek met praktische schema’s maakt het coachen makkelijk, zolang het nog geen tweede natuur is geworden. Voorafgaand aan de cursus doe je als voorbereiding met een of twee mensen alvast een eerste ervaring op. Tussen het eerste deel en de laatste dag zit een maand om te oefenen.

 

Enkele leerdoelen

 • Jezelf congruent als coach en volwassen helper verbinden met de ander (mindset).
 • De top-5 coachingsfouten herkennen.
 • Vage ontwikkeldoelstellingen eenvoudig vertalen in meetbare doelen, criteria en voortgang.
 • Toepassing van een (online) formulier om voortgang tijdens het coachen te visualiseren.
 • Vaardigheid in een universeel toepasbare vragenlijst ten behoeve van continue verbetering én persoonlijke ontwikkeling.
 • Het opzetten van een coachingstraject waarin je medewerkers kort-cyclisch helpt ontwikkelen en resultaten bereiken.

 

Wat levert het je op?

De basis is een universeel toepasbaar (meta-)kader waarmee je elke cliënt en vraag professioneel kunt adresseren. Daarnaast hanteer je concrete modellen om het kort-cyclische coachen te oefenen. Tenslotte krijg je verdiepende inzichten vanuit oa NLP en Lean om je overtuigingen te versterken rondom de vraag: Wat betekent het om iemand echt te helpen. De opbrengst is praktisch, handig en direct toepasbaar; of je nu HR-medewerker bent, manager, coach of op een andere manier mensen begeleidt in hun ontwikkeling. Na deze 3-daagse luister je met vertrouwen en ontspanning naar elke hulpvraag.

De feiten op een rij

 • Trainer: Paul Flier
 • Groepsgrootte: Minimaal 4 en maximaal 8 personen
 • Lestijden: dag 1: 10:00 – 22:00, dag 2 en 3: 9:30 – 17:30
 • Certificaat: NLP-Kata Coach
 • Kosten: € 1.450,- excl. 21% BTW per deelnemer, incl. lunch en eten voor een avondprogramma
 • Locatie en data: Vrije Oogst, Zomervreugdweg 3, 7251 NX  Vorden – data zie agenda
 • Overnachten: op Vrije Oogst in een van vijf eenvoudige eenpersoonskamers (€ 25 per nacht, excl. 9% BTW) of in een klein appartement (€ 60 per nacht, excl. 9% BTW) of kosteloos in een tentje, alles inclusief ontbijt. In de omgeving zijn er diverse leuke hotels en B&B’s.

De training is in handen van NLP Master Trainer en Lean-Kata trainer Paul Flier. Pauls jarenlange ervaring als ondernemer en als trainer/coach en consultant bij honderden bedrijven en als vader van drie staan garant voor een op waardecreatie en resultaat gerichte no-nonsense aanpak en diepgravende kennis. Vanuit zijn grote bewondering voor de benadering van Toyota, zijn onverminderde enthousiasme voor het NLP van de grondleggers, zijn interesse voor de werking van de natuur en ons zenuwstelsel en zijn voortdurende zoektocht naar methoden die aantoonbaar werken, ontwikkelde hij deze compacte coachingsopleiding.

Coach in drie dagen?
Vrije Oogst gaat ervan uit dat alles er al is en we beter mogen leren oogsten. Dat we alles in huis hebben om te slagen. Wie intrinsiek gemotiveerd is om anderen te helpen in hun ontwikkeling, heeft in het leven ongetwijfeld al een hoop ervaring als helper opgedaan. Om een goede coach te zijn hoef je geen nieuwe dingen te leren en je hoeft je ook geen zorgen te maken of je het wel goed doet. Kennis, weetjes, procedures en techniekjes vormen vaak alleen maar ballast om een goed en respectvol contact te maken. Dat ontstaat juist vanuit het niet-weten; vanuit de rechterhersenhelft.

Als je ervan uitgaat dat mensen zich van nature willen ontwikkelen, dan is het logisch dat het proces grotendeels vanzelf gaat. Dat betekent dat je er vooral voor wil waken dat natuurlijke proces te verstoren. En dat je samen nieuwsgierig kunt onderzoeken hoe je als coach tijdelijk iets kunt bijdragen aan de ontwikkeling van de ander.

Bij coachen gaat het primair om de kwaliteit van je aandacht en van het contact met de ander. En om een werkelijk helpend kader te creëren. Zodat je van daaruit de juiste vraag kunt stellen of metafoor kan vertellen. Het enige dat je extra nodig hebt, om van coachen naar resultaatgericht coachen te gaan, is ervaring en begrip van de kata-routine. En alles wat je nu al bij je hebt, kun je gebruiken als het van pas lijkt te komen.

 

Kwaliteit en certificaat
In de cursus staan de kwaliteit van het leerproces en van de relatie tussen trainer en deelnemer centraal op basis van heuristiek en het wetenschappelijk gevalideerde FIT-format. FIT (Feedback Informed Training) betekent hier dat we op meerdere momenten stilstaan bij de aansluiting tussen jouw verwachtingen ten aanzien van de training en de trainer en je daadwerkelijke ervaring.  

Deelnemers ontvangen na de opleiding een certificaat van deelname, of bij gebleken geschiktheid, het certificaat NLP-Kata Coach. De NLP-Kata Coach vormt een specialisatie binnen het vakgebied van coach en vergroot je duurzame inzetbaarheid.

De certificaten dragen het CoreNLP-zegel en het zegel van de ARPA Foundation als  bewijs voor je bijdrage aan de doelstelling van ‘Appropriate Resilience, Prosperity & Awareness’.

Overweeg je deze opleiding te volgen?

Mocht je nog vragen hebben over deze opleiding of wil je een keer komen kennismaken met een van de trainers en met deze plek,
neem dan gerust contact op.

Je kunt ook direct het aanmeldformulier invullen en een plek reserveren.

We verwelkomen je graag op Vrije Oogst.

Het gaat natuurlijk om jouw eigen ervaringen…

Omdat elke persoon de wereld vanuit een andere ‘kaart van het gebied’ ervaart, zul jij onze training ook op een volstrekt eigen wijze ervaren. Daarom weten we nooit wat jij allemaal zult oogsten. Onderstaande woorden van onze cursisten kunnen je wel een inkijkje geven in wat zij ervaren hebben.


‘Ik ben buitengewoon geïnspireerd geraakt…

…en merk dat ik opnieuw heb leren kijken naar mezelf en de wereld om me heen. Bij deze training ga je meteen aan de slag met presenteren. Door het gevoel van veiligheid wat wordt gecreëerd (er wordt op een mooie opbouwende manier feedback gegeven) krijg je steeds meer plezier in het oefenen. Er is sprake van een ontspannen sfeer en ook is er ruimte voor de nodige humor. Aan het einde van deze training, ben je zo gegroeid dat je je een heel stuk zekerder voelt om voor een groep te staan en een presentatie/training te geven.’ Lees ook de uitgebreide recensie van Carla, over zowel de Practitioner, Master Practitioner als Trainersopleiding. 

Carla Broekhoff, teammanager gemeente Almere 


‘Onbewust zoveel geleerd en ervaren…’

‘De naam ‘Vrije Oogst’ is mooi gekozen want ik heb het ook echt zo ervaren. Voor mij aan den lijve ondervonden en bij anderen gezien, dat wat we leren uit eenzelfde training voor heel persoonlijke opbrengsten en groei zorgt. Geweldig mooi. Onbewust heb ik zoveel geleerd en ervaren, waar ik nu heel bewust gebruik van kan maken. Bijvoorbeeld dat de kennis die ik heb veel waarde heeft en dat de feedback op mijn eerste indruk heel positief was; controle over mijn emoties bij ergernis of kritiek. Ik weet nu, dat alles wat er in mijn hoofd en mijn ervaring zit, genoeg is om mee te spreken.’ Lees hier het artikel ‘de oogst van een gelukkige leerkracht’ voor een uitgebreide recensie.

Jacqueline van den Heuvel, leerkracht, onderwijsvernieuwer, trainer, coach

 

‘Geen kopie hoeven worden…. ik voelde ‘ineens’ zowel rust als zelfvertrouwen’

In een eerdere een trainersopleiding had ik het gevoel dat ik een kopie moest worden van de trainer. Dat voelde voor mij niet goed. Ik was op zoek naar een trainersopleiding waar ik mezelf kon blijven en tegelijk veel kon leren over het geven van NLP trainingen. Dat heb ik bij Paul en Angelique absoluut gevonden. Doordat ik juist mezelf kon zijn verdwenen de belemmerende overtuigingen die ik eerder opgebouwd had.

Ik herinner me vooral… dat ik begon met het geven van een training en terwijl ik naar de groep keek voelde ik ‘ineens’ zowel rust als zelfvertrouwen. De positieve manier van feedback geven maakte dat er ruimte in mij was gekomen om bij mijn hulpbronnen te komen. Daardoor heb ik ook mijn speelse kant weer los kunnen laten en sta ik graag voor de groep.’

Linda Laene, rijschoolhoudster en NLP Trainer


‘E
en enorme spurt in mijn ontwikkeling’ 

‘Waar mijn angst zat om voor groepen te staan en een samenhangend verhaal te moeten houden, heb ik in een veilige setting geleerd om zelfvertrouwen te hebben in mijn eigen kunnen. Alle fabels die ik mezelf vertelde, heb ik kunnen ontkrachten door succeservaringen op te doen. Een week lang hiermee bezig zijn, voortbordurend op mijn NLP-ervaring, is zó krachtig geweest dat ik nu veel ontspannener voor groepen sta en weet dat ik dit kan.

Ik heb voor de nieuwkomers in de organisatie waar ik werk een presentatie gegeven en ben begonnen aan mijn eigen levensreis. Spannend! Maar ik heb het gedaan. De eerste keer gewoon voor een groep in de praktijk brengen wat ik geleerd heb, supertof!! En! Ik weet zeker dat ik deze vaardigheden nog heel vaak ga inzetten..en dat de training een enorme spurt in mijn ontwikkeling is geweest.’

Wilma Schrijen, verbinder en maatschappelijk werker

 

‘Elke dag zag je wel een verandering’

‘Ik wilde een betere spreker worden. De training heeft mij daar een structuur en techniek voor gegeven en mij geleerd hoe ik het beste mijn stemming kan aanpassen, dus minder last van zenuwen. Wat ik het meest bijzonder vond waren de zichtbare veranderingen bij mezelf maar ook mijn mede trainees. Elke dag zag je wel een verandering bij het presenteren. De gehele sfeer vond ik enorm bijzonder, ontspannen in de natuur, echt heel relaxed. De ervaring was geweldig, we zijn een hechte groep geworden door elke avond nog even bij te praten na een intense trainingsdag. De eetkeuken voelde huiselijk en welkom. De omgeving was prachtig, elke dag begon ik met meditatie en ik heb ook tussendoor mooie gesprekken gehad met medecursisten door samen met elkaar even de natuur in te gaan.

Je leert echt vanuit eigen kracht mensen te inspireren. Ik heb op mijn manier en eigen weg en tevens in alle vrijheid kunnen groeien als trainer, spreker en als mens. Het oogsten is na de training gekomen, doordat ik 350 leidinggevenden ben gaan trainen met de technieken en kennis die ik bij Vrije Oogst heb ontwikkeld.

Als ik nu terugdenk aan de training herinner ik me vooral de fijne sfeer van de kleine groep tussen de trainees en de trainers. Ik vond het magisch om te ervaren hoe je telkens net even uit je comfort zone werd gehaald. Buigen maar niet breken. Een ervaring waar ik steeds naar op zoek ben om steeds weer een stukje verder te groeien.’

Michael Hoogmoed, manager I-Sec Nederland & NLP Trainer

 

Ik kan nu echt ‘vrij oogsten’ uit alles wat ik altijd al heb gehad

‘Begin 2020 had ik me aangemeld voor het NLP-drieluik: practitioner, master practitioner en trainersopleiding. Zelf gefinancierd en elke euro meer dan waard! Elke dag betaalt het zich uit in geweldige ervaringen, leermomenten, nieuwe inzichten en resultaten.

De trainersopleiding was voor mij de kers op een heerlijke taart: ontspannen presenteren met plezier. Geweldige tools om te leren omgaan met onverwachte situaties.En feedback leren geven en mogen ontvangen op een manier die persoonlijke groei en samenwerking laat bloeien.

Geweldige locatie midden in een prachtig mooi natuurgebied. De leermethode is volgens mijn ervaring de mooiste en meest inspirerende manier om te leren! Heel dynamisch, vertrouwend op mijn onbewuste en werken met wat zich aandient. Ik kan nu echt ‘vrij oogsten’ uit alles wat ik altijd al heb gehad en dat geweldige repertoire heb ik nu aangevuld met NLP.’

Daniël de Zeeuw, teamleider techniek

 

‘Een wijsheid, lef… om woorden te geven aan wat in mij leeft’

‘Wat betreft de trainerstraining is er iets in mij aangesproken, wat ik een beetje vergeten was. Een wijsheid, lef, innerlijk weten, vermogen om woorden te geven aan wat in mij leeft. Het doen, durven, ervaren, anderen zien, horen en gewoon samen zijn met gelijkgestemden heeft me gesterkt in geloven in mijzelf en mijn mogelijkheden.’ Lees ook de uitgebreide recensie.

Carolien Wischmeijer, leerkracht

 

‘Wat een bevrijdende en enerverende ervaring’

‘Waanzinnige intensieve train de trainer. Ik herinner ik me vooral het warme bad waar ik in terecht kwam. Het samenzijn in een sprookjesachtige omgeving. De warmte van Marjolijn en Paul voelde als thuiskomen. De trainerskunde van Angélique en Paul als meesterschap. Toffe mensen, leuke sfeer, te gek zo te oefenen in voor de groep staan en geleerd de meningen van anderen beter te beoordelen. De training vergroot innerlijke vrijheid.  Wat een bevrijdende en enerverende ervaring.’

Mark de Lange, ondernemer, docent, acoustisch adviseur & NLP Trainer

 

‘mijn nieuwe baan te danken’

Ik heb de NLP trainers training van Paul en Angelique gevolgd en mede daaraan mijn nieuwe baan te danken. Wat een inhoudelijke verrijking en ervaring, maar ook de gastvrijheid: meer dan je zal verwachten! Dank jullie wel!

Roel Collignon, producttrainer Würth & NLP Trainer

Vrije Oogst

Zomervreugdweg 3

7251 NX Vorden

085 – 864 0146

info@vrijeoogst.nl

gecertificeerd door:

Nobco

KvK 63252260     BTW 855155851B01     Bank NL11TRIO0390922838