210707 © Annelien Nijland

Jaren geleden verruilde Conny Beneden haar loopbaan in de advocatuur voor de kunsten. Sinds 2002 is ze zelfstandig filmer en maakt ze documentaires, korte fictiefilms en installaties met foto- en videowerk. Ook verzorgde ze jarenlang cursussen en workshops film en montage, ook al vond ze spreken voor mensen niet makkelijk.

Dat begon te veranderen toen Conny twee jaar geleden kennis maakte met NLP en inmiddels als coach/counselor onlangs ook de trainerstraining afrondde. In dit blog deelt ze enkele ervaringen en vooral hoe NLP het mogelijk maakt ook de regie te nemen over de film die je eigen leven is.

‘Als ik terugdenk aan de waardevolle momenten van de trainingen….’

‘Dan herinner ik me vooral de momenten dat ik feedback van de trainers kreeg en me daarin volledig gezien en gehoord voelde. Het gevoel hebben te mogen falen en groeien. Maar ik vond het ook erg fijn om het volgende moment de deur uit te kunnen lopen, over het gras en dan het bos in. Gewoon op de grond. Ik woon al decennia in de stad op verdiepingen en het leven en lopen op de grond ervaar ik altijd als heel prettig en aardend.’

‘Wat ik het meest gebruik is het inzicht in de invloed van stemming…’

‘Ik ben me nu veel bewuster van mijn eigen stemming en de impact ervan op anderen. Ook gewoon in het dagelijks leven en in een-op-een contact. Trainen is volgens jullie voor een groot deel stemmingmakerij. Op dit punt is voor mij echt een kwartje gevallen: dat ik mijn stemming kan beïnvloeden en zelf kan managen. Dat het echt bij mij begint. Daar gingen de Practitioner en de Master Practitioner natuurlijk ook over, maar het werd me nu – voor een groepje staand – nog duidelijker dat ik allereerst mijn eigen stemming kan beïnvloeden. En ook dat ik niet hoef te reageren op de stemming van een ander. Dat is zelfregie..’

‘Op de eerste bladzijde van mijn aantekeningen bij de trainerstraining schreef ik: “Training geven is voor 70% stemmingmakerij waarin je de ander bereid krijgt om naar je te luisteren.”
De informatie was dus wel eerder langsgekomen, maar kennelijk nog niet geland. Grappig dat dit kwartje aan het einde van de retreat echt viel. Dat gebeurde nadat ik tips had gekregen van medecursisten; over mijn intonatie, over op mijn gemak zijn en meer expressie laten zien. Ik had er aantekeningen van gemaakt, omdat dit soort tips anders grotendeels langs me heen kunnen gaan of er blijft een klein ding hangen en de rest niet. Het was goed om ze nog eens door te lezen en daarna een wandeling door de natuur te maken. Ik ervoer ineens dat ik mijn eigen stemming terugkreeg, waardoor ik die stemming had en wat ik anders kan doen.’

Wat was voor jou de aanleiding de training te volgen?

‘Spreken voor meerdere mensen vond ik niet makkelijk. Vooral als er op me gelet wordt. Als er vooral gekeken wordt naar hoe ik het doe en de inhoud er minder toe doet, is de uitdaging groot. Dat heeft te maken met de manier waarmee ik in mijn hoofd dingen soms verwerk, en naar woorden zoek voor de complexe verbanden. Maar ook met angst om niet begrepen en gehoord te worden, als dat wat ik wil zeggen er onhandig uit komt. Tegelijk wil ik het ook goed doen, maar niet zo goed dat anderen daar jaloers op worden. Met die overtuigingen hield ik mezelf in een klem..’

‘Ik begon mijn loopbaan in de advocatuur. Als ik moest pleiten bereidde ik dat zeer grondig voor en las voor wat ik had opgeschreven. Dat is overigens niet ongebruikelijk in die branche. Later gaf ik gedurende dertien jaar cursussen en workshops film en montage. Die bereidde ik in eerste instantie ook heel grondig voor en pas na verloop van jaren ging het me steeds gemakkelijker af. Voorstelrondjes in vreemde groepen heb ik altijd vreselijk gevonden. Al gaat me ook dat makkelijker af. ‘Met trainingen op het vlak van persoonlijke ontwikkeling maak ik nu weer een nieuwe start. Trainingen op vaardigheden niveau liggen in het verlengde van wat ik deed, maar om echt iets in gang te zetten bij de ander en dat voorleven is vers twee. Ik heb daarin een mooi voorbeeld van jullie trainers kunnen oogsten, en heb door de oefeningen alles ook aan den lijve kunnen ervaren en leren. Het is nu een kwestie van doen en telkens bijleren.’

Wat heeft het je concreet opgeleverd in het dagelijks leven of je werk?

‘Ik neem meer het initiatief in contacten met mensen die ik tegenkom. Ik maak ook met meer mensen contact en merk ook op dat mensen daar vooralsnog op ingaan. Verder merk ik vooral veranderingen binnen mijn relatie. Omdat ik het meer bij mijn partner laat als hij met klagen of mopperen mijn aandacht vraagt. Dan erken ik zijn stemming, zeg ‘wat vervelend’ en laat het daarbij. Want ik wil niet meer meegezogen worden ofwel in dezelfde negativiteit ofwel in mijn eigen irritatie over die negativiteit. Ik ga over mijn eigen stemming. Mijn partner werd de eerste dagen boos over de veranderde houding bij mij. Hij merkte dat hij mij minder kon beïnvloeden…’

‘Ik wil niet meer meegezogen worden ofwel in de negativiteit van de ander of in mijn eigen irritatie over die negativiteit…’

‘Terugkijkend is voor mij de essentie geweest, de vergroting van mijn zelfregie en daarmee mijn welbevinden. En wat ik van deze trainingen het meest bijzonder vond was de veilige en open leeromgeving die de trainers creëren. Hun verschillende opvattingen en manieren van reageren en interacteren brengen lucht en openheid. Ik vond het heel fijn om zulke uiteenlopende adviezen en feedback te krijgen. Dat maakte dat ik me vrijer voelde..’

Conny Beneden in haar coachingspraktijk

‘Verder vind ik Vrije Oogst (naar ik vermoed net als jullie) echt een toplocatie. De zandweg naar het pand, de goed verzorgde kleine ‘kloostercellen’ om te overnachten, het ontbreken van wegen en hekken rond het huis en direct het land op en in te kunnen, heerlijk eten, geweldige trainers en ontvangst, de paarden, katten en andere dieren. De workshop leiderschap met de paarden smaakte ook naar meer. Zo’n groot dier ineens van nabij, dat bereid is te volgen en je nabijheid zoekt is een bijzondere ervaring van contact..’

De opzet als retreat, de hele verzorging, de vakantiesfeer: het gaf echt een enorme meerwaarde aan de hele ervaring voor mij.

Vrije Oogst bedankt coach/counselor Conny Beneden uit Rotterdam voor het mogen delen van haar ervaringen, voor het beeldmateriaal en voor de recensies die ze op Springest achterliet. Ben je ook nieuwsgierig te ontdekken wat NLP bij Vrije Oogst voor jou zou kunnen betekenen, neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Door: Paul Flier

(171 keer bekeken, 1 keer vandaag)