Maatwerk / Coaching

Een tijdelijk klankbord of professionele begeleiding

Gebrek aan focus, onrust, conflicten, bedrijfs-, gezondheids- of relatieproblemen of gewoon een verlangen naar ‘iets anders’ zijn allemaal indicaties dat het tijd is voor een nieuwe fase. Een klankbord dat uitgaat van wat er wel werkt, kan uitermate verhelderend zijn. Privé of zakelijk.

Onze trainers zijn ook professionele coaches en consultants, met een gedegen achtergrond en ervaring in onderwijs en bedrijfsleven. We helpen je graag met oogsten uit dat wat we ‘problemen’ noemen. In problemen liggen altijd mogelijkheden te wachten waaraan we ons verder kunnen ontwikkelen: individueel of als team.

Als er een tijdelijk klankbord of professionele begeleiding nodig is, ten aanzien van werk, relaties of persoonlijke ontwikkeling leveren we graag maatwerk. Vertrouwelijk en effectief, omdat we bij onze persoonlijke coaching uitgaan van een bewezen benadering waarin het unieke verhaal en de ervaring van jou of je team centraal staat. In een paar gesprekken wordt duidelijk waarom het geen wonder is dat het nu gaat zoals het gaat. En welke nieuwe richting het verkennen waard is.  

We kiezen samen welke stappen het best bij jouw situatie lijken te passen, het meeste op zullen leveren en de minste moeite zullen kosten. Zodat we energie aanwenden waar we energie kunnen oogsten. We geloven namelijk niet zo in ‘no pain no gain’. Maar wel in ‘courage over comfort’. Daarom putten we uit jouw voorkeuren en onze ervaring met een groot aantal situaties, methoden en interventies. Op basis van jouw feedback wordt de voortgang inzichtelijk gemaakt.  

Visie, initiatief, productiviteit en veerkracht ontwikkelen

Wil jij als ondernemer of leidinggevende dat je medewerkers meer initiatief, productiviteit en veerkracht ontwikkelen? Wil je dat mensen langere tijd bij je willen (blijven) werken? Dan is investeren in persoonlijke ontwikkeling de enige logische richting: van jezelf en je mensen.

Gun jij jezelf als leidinggevende een frisse blik op jouw organisatie door een collega-ondernemer die in veel keukens heeft mogen kijken? Vraag jij jezelf wel eens af of het allemaal niet veel makkelijker zou kunnen, met meer resultaat. Als leidinggevende sta je open voor kritische vragen. Je bent niet bang voor je eigen blinde vlekken of ingesleten patronen binnen je organisatie. En je vindt ongebruikte creativiteit, frustratie en stressklachten een verspilling. 

Je vraagt je wellicht af hoe je meer leiderschap en initiatief bij mensen kunt oogsten. Vanuit het (lean) perspectief van klantwaarde, verspilling, flow, zelfsturing en bewustwording bekijken we samen waar je meer kunt oogsten en in welke vorm dat in de huidige context bij je past. In een of meer gesprekken brengen we in kaart waar de schoen echt wringt en waar de nieuwe uitdaging zich probeert te manifesteren.

Vrije Oogst biedt kortlopende strategische ondersteuning aan ondernemers bij leiderschapsontwikkeling, talentontwikkeling en visieontwikkeling voor management en kaderpersoneel. Desgewenst kunnen we eenvoudige, objectieve analysetools inzetten, zoals TMA om talenten in beeld te brengen of de MBTI-methodiek voor inzicht in ontwikkelbehoefte. Ons uitgangspunt is dat we onszelf zo snel mogelijk misbaar maken en organisaties zelf vrij leren oogsten.

Elkaars sterkte herkennen, de ruimte geven en inzetten

Team wordt wel eens gezien als een afkorting, van: together everyone achieves more.  ‘Samen bereikt iedereen meer.’ Elk woord op zich is aandacht waard. Vrije Oogst helpt graag teams om tot ontwikkeling te komen. Samen sta je sterk, als je elkaars sterkte herkent, de ruimte geeft en inzet.

Zou je met collega’s of partners een verdiepingsslag maken in de onderlinge samenwerking en de synergie willen vergroten? Sta je open voor een ervaringsgericht programma, op basis van de behoeften van de individuele teamleden en het doel van het team? Teamontwikkeling gaat om zelfreflectie, communicatie en teamleren, en ook om plezier maken, gezamenlijke ervaringen opdoen en bijzondere metaforen oogsten waar je mee vooruit kunt.

Vrije Oogst organiseert graag inspirerende meerdaagse maatwerkprogramma’s voor groepen tot 8 personen, eventueel met avondprogramma en overnachting op locatie. Het samen creëren en opdoen van nieuwe ervaringen in een bijzondere omgeving rondom duidelijke ontwikkelingsthema’s en organisatiedoelstellingen, brengt patroondoorbraken en nieuwe inzichten teweeg. Veelal is het een afwisseling van coaching, training en buitenervaring, soms met meerdere trainers en bij voorkeur in nauwe samenwerking met de initiatiefnemer uit het team.

We delen graag onze ervaring met een veelheid aan oefeningen, games, (organisatie-) opstellingen en ervaringen in de natuur of met onze paarden, om een bepaald (organisatie-) vraagstuk in een nieuw kader te plaatsen en als metafoor te kunnen beleven. Ook activiteiten rondom een kampvuur, samen buiten koken en kamperen behoren tot de vele mogelijkheden.

Nieuwe uitdagingen zijn altijd ideaal als startpunt, maar urgentie of het verlangen naar betekenisvolle verandering zijn ook prima om als team op inspirerende manier een waardevolle stap vooruit te zetten. We horen graag welke werkelijkheid zich binnen jouw team begint aan te dienen.

Ervaringen van klanten en partners:

 

Visie- en leiderschapsontwikkeling

‘De intensieve trainingsdagen en coachingsgesprekken hebben we als zeer nuttig ervaren. We zijn binnen ons directieteam tot nieuwe inzichten gekomen van wat het bedrijf nu eigenlijk voor ons betekent en waar we echt naartoe willen. Daarnaast hebben we ook een goede inkijk in onze persoonlijke motivatie gekregen. We zijn bijvoorbeeld tot de conclusie gekomen dat elk van ons veel meer zelfstandig wil gaan opereren en dat we een aantal personeelsleden vaster aan het bedrijf gaan verbinden. Dank voor de goede begeleiding en we zullen zeker ook in de toekomst aan jullie denken met betrekking tot training / coaching van onszelf en onze medewerkers!’

Jop Schillemans, oprichter/directie IB The Data Company

 

‘stoere levenskeuzes te durven maken’

‘Marjolijn heeft me geïnspireerd door niet de focus op een baan richtinggevend te laten zijn, maar de focus op het leven, en daarbij zelf, op geheel natuurlijke wijze, stoere levenskeuzes te durven maken.’

Babette Bouw, beleidsmedewerker Maagdenhuis

 

Team- en individuele coaching: ‘Lean en NLP met bijzonder veel diepgang’  

‘Tijdens onze teamdagen was er een mooie balans tussen training en coaching. Op een veilige manier heeft Paul vanuit andere invalshoeken laten zien hoe we functioneren als team. Door individuele veranderingen is het team sterker en hechter geworden. Vooral de afwisseling vond ik prettig werken: theorie op een tempo dat perfect aansloot bij de groep en 1 op 1 coaching waarbij ik constant werd uitgedaagd.

Dit heeft me persoonlijk ontzettend veel opgeleverd in de zin van bewustwording en concrete handvatten waarmee ik meteen aan de gang kon gaan. De eerste inspiratiesessie over Lean op die geweldige locatie bleef mij lang daarna boeien. Van abstract niveau naar concrete en pragmatische voorbeelden die ik meteen kon toepassen. We hebben meerdere keren gesproken over Lean en NLP met bijzonder veel diepgang. Het heeft mijn eigen denken helpen verhelderen en verbreden. Ik zal dit iedereen zeker aanraden. Sterker nog, ik heb dit al gedaan waarvan 2 bekenden minstens net zo enthousiast zijn teruggekomen!’

Jeroen Schoonderbeek, familiebedrijf

 

Endorsement op LinkedIn:

‘I accompanied Paul as an advisor during his tenure in 2017 and 2018 as president of NVNLP and head editor for INZICHT magazine. I found Paul to be a person capable of big visions and not afraid to take action. Paul searches out and follows up on key opportunities with enthusiasm and commitment. At the same, time he seeks and is open to receiving advice, and is also willing to take a step back and reconsider the direction he is taking when necessary. This has allowed Paul to develop an admirable degree of resilience; a quality that he is passionate about strengthening in himself and sharing with others through his training, coaching and consulting work.’

Robert Dilts

Vrije Oogst

Zomervreugdweg 3

7251 NX Vorden

085 – 864 0146

info@vrijeoogst.nl

gecertificeerd door:

Nobco

KvK 63252260     BTW 855155851B01     Bank NL11TRIO0390922838