6-daagse internationaal gecertificeerde NLP practitioner opleiding

persoonlijk leiderschap

NLP Practitioner – Thuis bij jezelf en communiceren in vrijheid

– Klik hier voor de NLP Master Practitioner –

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat sommige mensen succesvol zijn in hun communicatie en met dezelfde inspanning meer bereiken dan anderen? Zou jij willen ontdekken hoe je makkelijker bij jezelf kunt blijven en minder invloed hoeft te ondervinden van de mening van anderen? Of wil je vaardigheden leren van beroemde communicatie-experts?

Deze opleiding biedt je ervaringen en inzicht in hoe jij met jezelf en anderen communiceert én hoe je dit met veel plezier kan verbeteren. Je zult ontdekken hoe je blokkades kunt afbreken en hergebruiken. Je krijgt gereedschap dat je helpt steeds lekkerder in je vel te zitten en je leert hoe je in toenemende mate moeiteloos kunt functioneren in iedere context van je leven.

 

Moeiteloos leren terwijl je plezier hebt?

Je leert het snelste als je plezier hebt en als het ware in een flow zit. Deze opleiding maakt daar optimaal gebruik van en combineert het beste van de grondleggers van NLP: Richard Bandler, Frank Pucelik en John Grinder. De filosofie van deze training is om jou de meest zuivere belichaming van de kern van NLP te bieden: Model-leren wat werkt en genieten van het leerproces.

 

Wat is persoonlijk leiderschap en wat is NLP?

Persoonlijk leiderschap betekent voor ons dat jij bij jezelf kunt blijven en makkelijk kunt terugveren, ongeacht wat er vanuit de buitenwereld op je afkomt. Je kunt een gebeurtenis niet veranderen, maar wel hoe je ermee omgaat. NLP levert de tools om dat ook echt te realiseren en te ontdekken dat je wat je nodig hebt al in je draagt. We hoeven alleen te leren oogsten.

NLP is een methodiek voor communicatie en persoonlijke groei. Het ontstond toen de grondleggers als eersten in staat bleken de expertise van enkele grootmeesters in communicatie overdraagbaar te maken: Fritz Perls, Virginia Satir en Milton Erickson. Sindsdien ontwikkelde het zich wereldwijd tot de meest gebruikte methodiek om je communicatie en levensvreugde te verbeteren. NLP is uniek omdat het niet oordeelt en alleen de structuur blootlegt achter onze ervaringen en de manier waarop we denken.

Wat leer ik tijdens deze training?

Met NLP kun je leren niet langer te verdwalen in al die verhalen in ons hoofd of daarbuiten, noch in de meningen en verwachtingen van anderen. De training leert je:

 • te begrijpen waarom we doen wat we doen, ook al is wat we doen niet handig.
 • emoties te managen, zodat ze je niet langer bekruipen of bespringen. Je kunt daarna telkens je innerlijke stemming optimaliseren.
 • denken zoals grote en succesvolle denkers vóór ons dachten, zodat je de kans op eigen succes enorm vergroot.

In meer technische NLP-taal gezegd behandelen we de volgende onderwerpen:

 • Communicatiemodel
 • Zintuiglijke scherpzinnigheid
 • Persoonlijk voorkeuren in waarneming, representatiesystemen en stress-respons
 • Taalpatronen van beroemde therapeuten
 • Een veilige brug slaan met andere mensen, rapport
 • Veranderen van gedrag en overtuigingen
 • Herkaderen, ankeren, submodaliteiten, doelen stellen en meer…
 
E-book ‘Gelukkig in je bubbel’
Tijdens de training ligt de nadruk op ervaren en oefenen veel minder op cognitieve kennisoverdracht. Er is geen voorkennis vereist en je maakt bij voorkeur ook geen aantekeningen. De theoretische achtergronden en onderbouwing worden uitvoerig beschreven in ons e-book ‘Gelukkig in je bubbel’ dat iedereen gratis mag downloaden. Mocht je het boek willen lezen, dan kun je overwegen om dit bij voorkeur pas na de training te doen.

De meeste feiten op een rij

Details NLP Practitioner opleiding ‘Persoonlijk Leiderschap’:

 • Trainers: Angélique de Graaff, Paul Flier
 • Groepsgrootte: Tot 10 personen
 • Studieduur: 6 aaneengesloten dagen van 9:30 – 18:00 met soms een avondprogramma
 • Certificaat: ‘Internationaal gecertificeerd NLP Practitioner’ met CoreNLP-zegel
 • Kosten: € 2.475,- per deelnemer, incl. lunch en avondeten (muv woensdagavond) en vrijgesteld van BTW.
  (Sta jij in het onderwijs voor de groep en/of overweeg je trainingen te combineren, informeer dan naar de gunstige voorwaarden).
 • Locatie en data: Vrije Oogst, Zomervreugdweg 3, 7251 NX  Vorden – data zie agenda
 • Overnachten: op Vrije Oogst in een van vijf eenvoudige eenpersoonskamers (€ 25 per nacht, excl. 9% BTW) of in een klein appartement (€ 60 per nacht, excl. 9% BTW) of kosteloos in een tentje, alles inclusief ontbijt. Alle overnachtingsmogelijkheden hebben gedeeld sanitair. In de omgeving zijn er diverse leuke hotels en B&B’s.


De training is tijdens alle dagen in handen van NLP Master Trainers Angélique de Graaff en Paul Flier. De taalkundige achtergrond en praktische onderwijservaring van Angélique in combinatie met Pauls technisch-commerciële ervaring als ondernemer en Lean/kata-trainer staan garant voor een kleurrijk aanbod van communicatiestijlen en een brede trainerservaring. Uit een gedeelde voorkeur om NLP bij de bron te halen, een leven lang te leren en een zuivere cursist-trainer-relatie te waarborgen, werken ze sinds 2017 samen. Ze zijn beiden aangesloten bij de NLP Leadership Summit.

De training wordt gegeven in 6 aaneengesloten dagen om je een maximale (onbewuste) leerervaring te bezorgen. Vrijwel iedere avond wordt er samen gegeten, waarna er ruimte is voor oefenen en tijd voor jezelf. Tijdens de training worden overwegend lichte, biologische maaltijden geserveerd, waarbij altijd ruimte is voor experimenten en eigen inbreng.  


Kwaliteit 

In de opleiding staan de kwaliteit van het leerproces en van de relatie tussen trainer en deelnemer centraal op basis van heuristiek en het wetenschappelijk gevalideerde FIT-format. FIT (Feedback Informed Training) betekent hier dat we op meerdere momenten stilstaan bij de aansluiting tussen jouw verwachtingen ten aanzien van de training en de trainers en je daadwerkelijke ervaring. De jarenlange ervaringen en vele trainingen die de trainers bij de bron hebben genoten, staan bovendien garant voor diepgang en passie.

Meer weten over onze uitgangspunten, het curriculum en kwaliteitsmethodiek? Neem contact op of lees hier het eerste hoofdstuk van ‘Gelukkig in je bubbel’ waarin dit wordt toegelicht. Of kijk op het tabblad ‘Ervaringen..’ wat het mogelijk kan opleveren. 

Overweeg je deze opleiding te volgen?

Mocht je vragen hebben of een keer willen kennismaken met een van de trainers en met deze plek, neem dan gerust contact op.

Je kunt ook direct het aanmeldformulier invullen en een plek reserveren.

We verwelkomen je graag op Vrije Oogst.

Het gaat om jouw ervaringen

Omdat elke persoon de wereld vanuit een andere ‘kaart van het gebied’ ervaart, zul jij onze training ook op een volstrekt eigen wijze ervaren. Daarom weten we nooit wat jij allemaal zult oogsten. Onderstaande woorden van onze cursisten kunnen je wel een inkijkje geven in wat zij ervaren hebben.


‘Ik ben buitengewoon geïnspireerd geraakt…

…en merk dat ik opnieuw heb leren kijken naar mezelf en de wereld om me heen. De training werd gegeven door twee trainer en was geen moment saai. De chemie tussen beiden was fijn. Wat ik bijzonder vond was de veiligheid, de afwisseling tussen theorie, metaforen en oefeningen die uiteindelijk voor een ieder iets moois opleverde. Een prachtige locatie in Gelderland waar de natuur inspireert en rust brengt, weg van de alledaagse hectiek.’ Lees ook de uitgebreide recensie van Carla, over zowel de Practitioner, Master Practitioner als Trainersopleiding. 

Carla Broekhoff, teammanager gemeente Almere  


‘Ik kan nu echt ‘vrij oogsten’ uit alles wat ik altijd al heb gehad’

‘Begin 2020 had ik me aangemeld voor het NLP-drieluik: practitioner, master practitioner en trainersopleiding. Zelf gefinancierd en elke euro meer dan waard! Elke dag betaalt het zich uit in geweldige ervaringen, leermomenten, nieuwe inzichten en resultaten.

De trainersopleiding was voor mij de kers op een heerlijke taart: ontspannen presenteren met plezier. Geweldige tools om te leren omgaan met onverwachte situaties. En feedback leren geven en mogen ontvangen op een manier die persoonlijke groei en samenwerking laat bloeien.

Geweldige locatie midden in een prachtig mooi natuurgebied. De leermethode is volgens mijn ervaring de mooiste en meest inspirerende manier om te leren! Heel dynamisch, vertrouwend op mijn onbewuste en werken met wat zich aandient. Ik kan nu echt ‘vrij oogsten’ uit alles wat ik altijd al heb gehad en dat geweldige repertoire heb ik nu aangevuld met NLP.’

Daniël de Zeeuw, teamleider techniek

‘…ongedwongen en spontaan…’

‘Zo ontzettend veel geleerd op een erg ontspannen manier. De inhoud wordt op een ongedwongen, spontane manier gebracht. Een gebalanceerde afwisseling tussen theorie tot je nemen en het geleerde ‘oefenen’ met andere cursisten. De cursusleiders vullen elkaar enorm aan en de stof overbrengen gaat gepaard met veel praktische voorbeelden en zeer zeker ook spontane humor. In 1 woord klasse!’

Anne Groot Zevert

 

‘Een bijzondere training, met onbewust leren
…en veel aandacht voor linkerhersenhelft zaken (structuur) en rechter hersenhelft zaken (intuïtie). Alle grondleggers van de NLP (Bandler, Grinder en Pucelik) kwamen aan bod en de door hen geleverde bijdrage. Daarbij werden er verschillende NLP technieken geoefend. Er was veel persoonlijke aandacht; de docenten hadden oog voor ieders individuele groeistappen. Dit maakte voor mij een grote stap in persoonlijke ontwikkeling mogelijk. Een bijzondere ervaring dus.’

Jaap Tol 

 

‘Meer rust en een andere weg’

‘Ik was iemand die alles altijd goed wilde doen en leek mezelf daardoor ergens kwijt te zijn geraakt. Ik ging confrontaties meestal uit de weg en paste me aan elke situatie aan om maar geaccepteerd te worden. Door tijdens de training de confrontatie met mezelf aan te gaan voelde ik me sterker en kreeg ik meer rust in mijn lichaam. Daarna kon ik ook altijd heel fijn en diep slapen en dat gebeurde normaal vrij weinig. Door een simpele visualisatie van een vakantie waar het heel fijn was, kan ik nu elke keer wat meer rust ervaren en dit gevoel terugbrengen in mijn lijf.’

Ook heb ik gemerkt dat ik beter naar andere mensen ben gaan luisteren zonder meteen met een oordeel klaar te staan. Ik heb geleerd om zinnen en gedachten positiever te formuleren en ervaren dat verwarring een opening kan zijn naar een nieuw pad in mijn leven. Ik heb nieuwe handgrepen gekregen om een andere weg in te slaan die niemand mij die uit handen kan nemen.’

 

‘Vertrouwen op mijn onbewuste’

‘Heel fijn dat ik geleerd heb te vertrouwen op mijn onbewuste. Dat kwartiertje met die alfabet-oefening heeft dat nog een keer bevestigd. Door mijn hoofd even helemaal leeg te maken kwam er vanuit mijn onbewuste gewoon een filmpje omhoog van hoe ik een ongewenste situatie liever zou zien. En hoe ik in die situatie liever wilde wilde zijn. Zo´n mooi bewijs van hoe gemakkelijk ik mijn onbewuste in kan zetten. Daarna was het ook echt anders. De oefening gebruik ik nog regelmatig.

De cursus zat vol met belangrijke ervaringen. De stiltewandeling in de natuur was bijzonder mooi en confronterend, omdat ik me nooit eerder gerealiseerd had dat mijn onbewuste zo duidelijk tegen me kan communiceren. Het was echt indrukwekkend hoe ik opeens zag hoe ik mezelf zag.  Wellicht het meest waardevolle was het fysiek lopen van de logische niveaus, waardoor ik achter mijn persoonlijke doelen en missie ben gekomen. Daarnaast vond ik de oefening met de tijdlijn en persoonlijke geschiedenis  een fantastische ervaring om van mijn angst af te komen en dingen echt los te laten. Dat heb ik echt als verlichtend ervaren.´

 

‘Te weinig voor mezelf gekozen’

Wat ik vooral geleerd heb is bewustwording. Ik leef in het nu, ik kies voor mezelf, wat voor mij het beste werkt. En ik heb ervaren hoe handig het is om doelen te stellen en deze te visualiseren, met de sleutels van succes in mijn achterhoofd. En hoe ik met taalpatronen veel effectiever, zonder negatief taalgebruik naar anderen, mijn doel kan bereiken. En dat ´voorin mijn bus zitten´ niet alleen betekent in actie komen. Maar vooral dat ik eventuele reacties van anderen me niet meer zo laat raken.

Ik heb ontdekt dat ik hulpbronnen in mezelf heb en welke dat voor mij zijn. En dat ik in het verleden teveel voor anderen heb gezorgd en te weinig voor mezelf heb gekozen. Dat niet alle strategieën die ik gevolgd heb in het verleden even effectief bleken. Mijn belangrijkste ervaring was erachter te komen dat ik een overlevingsstrategie hanteerde om te overleven in de grote boze buitenwereld…helaas niet op alle fronten effectief. Dit is nu doorbroken en ik ben erg blij met dit inzicht. De muur om mij heen is afgebrokkeld. Door deze ontdekkingen, dat ik mezelf barrières heb opgelegd, bepaalde strategieën heb gevolgd, sta ik veel opener in het leven. Dit speelt ook een heel belangrijke rol in de relatie met mijn moeder, die heel erg goed is geworden sinds deze ontdekking.’

 

‘Overwinning, kracht, respect en begrip’ 

‘Er springen voor mij een aantal ervaringen uit die gaandeweg na de Practitioner zijn gebeurd. Het eerste was het opzeggen van mijn baan. Wat een gevoel van overwinning gaf dit toen het hoge woord eruit was. Ik genoot van de manier waarop ik in mijn kracht kon staan en kon vertellen dat het voor mijn gevoel genoeg was. Dat ik hier niet langer meer wilde werken. Natuurlijk dacht ik daarna: hoe nu verder? En ik had het wel gedaan.

Ook heb ik genoten van mijn ervaringen in de natuur. Het bewuste lopen en kijken naar alles om me heen. Een opdracht meenemen en dan daar antwoorden op vinden. Ik genoot echt van de geweldige omgeving en voelde me veilig.

De oefening achteruitlopend op de tijdlijn met mijn moeder was misschien wel de mooiste ervaring. Wat een respect en begrip heb ik gekregen voor die vrouw. De manier waarop zij met zichzelf worstelde en veel te vroeg volwassen moest worden. Ik geniet nu dan ook meer van haar en durf mezelf meer te laten zien. Want onder al die lagen zijn we samen heel kwetsbaar en ondanks dat ze dat niet bewust weet , deel ik dat toch met haar.’

 

Ondernemer: ‘Ik wilde mezelf als mens goed gaan voelen’

‘Ik heb in deze ongelooflijke NLP reis veel dingen geleerd die ik bewust en onbewust aan het toepassen ben. Ik ben de reis aangegaan om beter te kunnen communiceren en meer te maken van de toekomst in mijn relatie en mijn bedrijf. Ik dacht vaak te negatief en wilde mezelf als mens goed gaan voelen. Nu heb ik zowel in mijn relatie als het werk meer rust gevonden. Een paar dingen die ik geleerd heb:

Ik kan tijdens moeilijke en emotionele gesprekken veel beter luisteren, en aangeven als ik het niet helemaal snap wat de andere precies bedoelt. Hierdoor ontstaat er een eerlijk en zuiver gesprek wat mij veel brengt. Ook omdat ik veel beter met mijn eigen gevoelens om kan gaan nu. Ook op het moment dat ik dreig angsten te krijgen, lukt het mij vaak door de NLP technieken rustig te blijven, waardoor ik mijn partner er niet mee lastig hoef te vallen. Hierdoor kan ik meer genieten van mijn relatie en kinderen, door rustig en begripvol te blijven en me te verplaatsen in de denkwijze van hun. Misschien komt dat ook omdat ik geleerd heb meer te gaan voelen wat er in mijn lichaam gebeurt. Daardoor kan ik echt een stuk beter op situaties reageren. Dat is thuis, tijdens werk, eigenlijk overal. Ik ben er nog niet, maar wel op de goede weg. En ik heb geleerd dat sommige dingen gewoon zo zijn zoals ze zijn: Tis zoals tis.’

 

‘Me thuis voelen in een groep’

‘Wat heb ik geleerd? Dat ik zelf makkelijk mijn stemming en gedrag kan beïnvloeden door mijn fysiologie en gedachten. Beter herkennen van patronen en overtuigingen. En dat als ik patronen wil doorbreken, het belangrijk is om mijn onbewuste te laten helpen. En hoe belangrijk het is mijn aandacht te richten en meer te visualiseren. Hoe eenvoudig het is om fijne ervaringen te verankeren in jezelf. Het belang van experimenteren, stretchen en keuzes verruimen.

Mijn belangrijkste ervaring was dat ik me thuis kon voelen in een groep. En het belang ervaren om goed in je lichaam te zitten. Dat ik gewoon mijn plek kan innemen in een groep, en daar over mezelf kan vertellen. Ik heb geleerd luchtiger over problemen te denken en om schuld te kunnen nemen, als ik daarvoor kies. En hoe belangrijk het is om uptime, met mijn aandacht in het hier en nu te zijn.’

 

‘Enorme verandering binnenin’

‘Ik ging ervan uit, naar aanleiding van een bedrijfstraining, dat NLP mij vooral zou helpen bij het toepassen van een aantal technieken. Met name het communicatiemodel sprak me toen heel erg aan. Hoe anders kijk ik daar nu tegenaan! De training heeft een enorme verandering binnenin teweeg gebracht. Ik voel me rustiger, evenwichtiger. Heb zelf invloed op mijn stemmingen door het aanroepen van hulpbronnen, en het feit dat ik me er voortdurend van bewust ben dat er andere keuzemogelijkheden zijn, altijd. Ik ga met meer zelfvertrouwen door het leven. Dat wordt ook herkend door mijn omgeving. En ik doe het niet ‘bewust’. Het was er ineens.

Dat op zich vond ik een wonderlijke ervaring. Ik kies steeds makkelijker plaats ‘voor in de bus’ en neem m’n lot in eigen handen. Ik herken heel duidelijk mijn beperkende overtuigingen en ben (meestal) in staat deze terzijde te schuiven. Ze zijn er nog wel, maar bepalen  niet meer wat ik doe.’

 

‘Wat ik wel kwijt wil…’

‘De training was veel interessanter dan ik eerlijk gezegd verwacht had, omdat er veel oude maar ook nieuwe hobbels gaandeweg zijn vervaagd. Wat ik wel kwijt wil is dat ik enorm ben gaan genieten van de kleine groep. Daarbij had ik aanvankelijk mijn vertrouwde afstandelijkheid, maar na enkele dagen is de groep gaan voelen als een warm bad. En ook iets over een collega die ook deelnam. Mijn relatie met hem, die jarenlang buitengewoon oppervlakkig is geweest (zoals wel vaker met collega’s), is buitengewoon verdiept. We hebben elkaar veel beter leren kennen en waarderen, niet in de laatste plaats door veel van de oefeningen samen te doen. We voelen ons heel erg op ons gemak bij elkaar. En ook dat is een enorme winst.’

 

‘Heelheid’ en ‘een groots, gelukzalig gevoel’

‘Ik had twee concrete doelen met de NLP Practitioner. Verbetering van mijn communicatie met mijn gezinsleden en op het werk met klanten en medewerkers. De tweede was een manier te vinden om meer uit mezelf te halen, en makkelijker te leren van anderen.’ Terugkijkend kloppen beide, en zijn ze tegelijkertijd ook maar een heel klein deel van het geleerde. Denkend aan het uitgangspunt van respect voor iemands heelheid, drong het gaandeweg tot me door dat dat één van de belangrijkste dingen was die ik door de training aan het meemaken was.

Mijn belangrijkste ervaring is een kort, alledaagse moment. Rommelend in mijn rugzak, op zoek naar iets, kom ik een naamkaartje tegen met mijn naam erop. Ik word ‘overvallen’ door een groots, gelukzalig gevoel: een optelsom van talloze positieve herinneringen en leerervaringen stapelen zich op, in dat moment. De tijd stopt daar even, en ik los op in dat hier en nu. Dat bewustzijn van de rechterhersenhelft. Het laat zich niet zo makkelijk in woorden vangen, alsof ik op zo’n moment even samenval met mijn blueprint.

Een heel ander soort ervaring had te maken met het plaatsen van eerdere momenten uit het leven in een nieuw perspectief, door alle nieuwe kennis en ervaringen. Bijvoorbeeld het moment dat ik me voor het eerst bewust gelukkig voelde, als jongetje van een jaar of 7, 8, dat ik  nu zie als een (onbewuste) keuze die ik toen maakte. Ik ben blijf dat ik nu weer gereedschap heb gekregen om die keuzes zelf te creëren, zeker in de minder makkelijke momenten in mijn leven.’

 

Zakelijk of persoonlijk?

‘Ik ben de cursus gaan volgen omdat mijn werkgever dat vroeg. Na een verwarrende start zat ik vol met twijfels van wat is dit allemaal? Vrij vlot afscheid genomen van de gedachte dat ik hier alleen zit voor mijn werkgever, maar veel meer voor mijn eigen ontwikkeling en reflectie.

De behandelde technieken zijn zakelijk goed te gebruiken in de dagelijkse communicatie met anderen, maar op het persoonlijke vlak ervaar ik de grootste verrijking. Het is een enorme verandering dat ik negatieve gewoontes of gebeurtenissen nu kan herkaderen, er zelfs iets waardevols uithaal. En simpele zaken veranderen, zoals iets laten slingeren, wat ik dag in dag uit deed, gewoon niet meer doen, is natuurlijk iets kleins, maar het toont wel aan dat NLP werkt.

Verder geleerd om veel meer mezelf te volgen, en niet te denken aan wat vindt deze of gene er wel niet van. Mijn pa van in de tachtig gewoon een knuffel geven bij vertrek. Voor velen misschien normaal; wij deden dat niet want dat doen mannen niet. Maar het toch willen. Dus nu ook doen.

In de cursus ook geleerd dat het verrassend is om heel hecht met een groep mensen te kunnen omgaan in zo’n korte tijd; van in eerste instantie gelijk een oordeel vellen over iemand en dan gaandeweg totaal tot andere inzichten komen. Door deze reis ook veel meer de natuur en kleine dingen gaan waarderen; ik had nooit gedacht dat meditatie-achtige dingen zo fijn konden zijn.’

 

‘Mijn blueprint is uniek’

‘Tijdens de verschillende dagen heb ik alle neurologische niveaus doorvoeld en flink wat overtuigingen opgeruimd. Ik was van mening dat ik zo door kon stromen naar mijn missie en spiritualiteit. No way, babe! De laatste dag heb ik doorvoeld dat ik pas een deel van het geheel ben als ik als deel herkenbaar ben. Mijn dna, mijn blueprint, is uniek en staat in verbinding met mezelf, en in verbinding, in overlap, met alle andere herkenbare delen. Daar dank ik jullie voor!

Wat ik verder meeneem is bewustwording van gevoel, verbinding met mezelf, openstellen, laten zien wie je bent, niet meer en niet minder, geen dubbele bodems. En de kracht van iets benoemen en iets vertellen in de ‘ik-vorm’ in plaats van ‘je’. Ik ben benieuwd naar de toekomst, geen verwachtingen. Heerlijk en gaaf om dat naar mijn kinderen uit te spreken.’

Vrije Oogst

Zomervreugdweg 3

7251 NX Vorden

085 – 864 0146

info@vrijeoogst.nl

gecertificeerd door:

Nobco

KvK 63252260     BTW 855155851B01     Bank NL11TRIO0390922838