PTSS kan de ervaring van veiligheid en dus de bereidheid om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en ‘vrij te oogsten’ in de weg staan. Heb jij te maken met mensen met post-traumatische stress verschijnselen, of die een verhoogd risico lopen daarop? De Meta Trauma Approach van NLP-grondlegger Frank Pucelik biedt een effectieve menswaardige aanpak. 

‘Het gaat om de kaas, niet om de gaten, ’ zo leerde ik tien jaar geleden tijdens een lichaamsgerichte training over het herkennen en helen van trauma. Deze insteek is vanzelfsprekend voor iedereen die de essentie van NLP heeft geïntegreerd. NLP gaat immers uit van de centrale vraag uitgaat: Wat werkt wel?

Vooropgesteld dat een trauma lang niet altijd eerst geheeld hoeft te worden alvorens een volwaardig leven te kunnen leiden, is er in sommige gevallen wel degelijk hulp nodig. En die blijkt in de praktijk helaas lang niet altijd effectief.

‘bestaande benaderingen van trauma hebben een averechts effect’

Volgens ervaringsdeskundigen hebben veel bestaande benaderingen van trauma een matig of zelfs een averechts effect. Het uitgangspunt dat er ‘iets gefixt moet worden wat stuk is’ of dat iemand ‘het leven gewoon weer op moet pakken’ klopt gewoon niet, met alle gevolgen van dien. Ook gaat er onnodig veel aandacht naar het (herbeleven van het) drama in plaats van de persoon in het hier en nu met zijn hulpbronnen, waardoor we verdwalen in verhalen. En sommige ‘traumaspecialisten’ gaan zo op in hun missie, dat ik soms hoor zeggen: ‘Als je denkt geen trauma te hebben, dan praten ze je er wel een aan!’.

Er zijn gelukkig uitzonderingen en de Meta Trauma Aanpak (MTA) van NLP-grondlegger, psycholoog, Vietnam-veteraan en traumaspecialist Frank Pucelik is er daar een van. Niet alleen voor de behandeling, ook voor preventie.

 
 

Frank Pucelik begeleidde in de afgelopen decennia vele duizenden getraumatiseerde oorlogsveteranen en ontheemden en hun hulpverleners om de weg naar innerlijke vrijheid te ontdekken. De aanpak die hij ontwikkelde laat zich vertalen naar iedere andere context waarin trauma als gevolg van overlevingsstrijd is ontstaan en breekt op enkele fundamentele punten met de traditie binnen de psychologie. Gebaseerd op zijn eigen ervaringen en de wijsheid van de oude Sjamanen, ziet hij symptomen niet als problemen maar als ‘skills’ die nog niet op gepaste wijze worden toegepast. Bovendien is er geen weg terug naar hoe het ooit was; er is alleen een weg vooruit. Het trauma heeft een transformatieproces in gang gezet dat niet ongedaan gemaakt kan worden, maar met de juiste begeleiding wel afgemaakt met als eindpunt: een man of vrouw van wijsheid.   

Omdat trauma een reëel obstakel kan vormen om vrijer te leren oogsten uit het leven, en omdat we elke hulpverlener dit menswaardige perspectief op trauma zouden willen meegeven, organiseert Vrije Oogst in samenwerking met Frank Pucelik een 6-daagse NLP Masterclass rondom deze benadering in Kiev.

Zou jij een fundamenteel andere en beproefde aanpak tot je beschikking willen hebben waarmee trauma niet een probleem is om op te lossen, maar een tussenstadium op weg naar meer innerlijke vrijheid en wijsheid? Of zou je een training willen bijwonen van een van de grondleggers van NLP? Laat het tijdig weten via info@vrijeoogst.nl. 


Deze training werd eerder in april en september gepland en is nu vanwege de corona-situatie tot nader orde uitgesteld. In de brochure lees je er meer over. Er is ook een engelstalige brochure beschikbaar.


Frank Pucelik is een van de best bewaarde geheimen binnen NLP. Als mede-grondlegger trad hij pas tien jaar geleden in de openbaarheid. Pucelik biedt een eigen vorm van ‘Meta-NLP’ waarin enkele waardevolle elementen uit de begintijd bewaard zijn gebleven. Behalve bij Richard Bandler en John Grinder zijn onze trainers ook bij Frank Pucelik opgeleid. Tijdens onze NLP Practitioner en Master Practitioner besteden zij aandacht aan alle drie de grondleggers en komen deze ‘verloren schatten’ uit de begintijd van NLP aan bod.   

(506 keer bekeken, 1 keer vandaag)